Useful notes

Οδηγίες μετά την επέμβαση

 

Τμήμα Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής

 1. Προσέξτε να μην τραυματίσετε τα χείλη ή τη γλώσσα σας όσος διαρκεί η τοπική αναισθησία
 2. Αποφύγετε να οδηγήσετε αμέσως μετά την επέμβαση.
 3. Αφού βγάλουμε το βαμβάκι, κάνουμε μπουκώματα με κεκορεσμένο διάλυμα δροσερού ή κρύου αλατόνερου ή κρύου χαμομηλιού σε περίπτωση πιέσεως
 4. Τρώμε κάτι δροσερό και υδαρές, για τα 2 πρώτα 24 ώρα.
 5. Δεν σκύβουμε, δεν φωνάζουμε, δεν ασκούμε πιέσεις δεν καπνίζουμε για τουλάχιστον 4 ημέρες.
 6. Αν παρουσιαστεί ΑΙΜΟΡΑΓΙΑ, δαγκώστε στο σημείο που αιμορραγεί μία αποστειρωμένη γάζα για μισή ώρα περίπου ΣΤΑΘΕΡΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΑ.
 7. Μην βουρτσίζετε την χειρουργημένη περιοχή τις πρώτες 24 ώρες. Να πλένετε τα δόντια σας με οδοντόβουρτσα και λιγότερη οδοντόπαστα στις υπόλοιπες περιοχές και ξεβγάλετε ελαφριά 
 8. Ακολουθήστε φαρμακευτική αγωγή (π.χ. αντιβίωση παυσίπονα κτλ.), σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.
 9. Είναι πιθανό να πρηστείτε ή να κάνετε χαμηλό πυρετό. Το πρήξιμο συνήθως αυξάνεται τις 2-3 ημέρες και μετά αρχίζει να υποχωρεί.
 10. Σε περίπτωση που έχετε πολύ έντονα συμπτώματα (π.χ. πυρετό πάνω από 38, μεγάλο πρήξιμο, δυσκολία στην κατάποση κτλ.) επικοινωνήστε με το γιατρό σας ή ελάτε για επανεξέταση.
 11. Κλείστε στη γραμματεία ραντεβού για την αφαίρεση των ραμμάτων σε 7-10 ημέρες.

Λεύκανση


Για τις επόμενες 48 ώρες τα δόντια σας θα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε χρωστικές ουσίες. Γι αυτό το λόγο θα πρέπει να αποφύγετε το κάπνισμα και οποιοδήποτε φαγητό ή ποτό που περιέχει χρωστικές:

 • πχ. κόκκινο κρασί
 • κόκκινο κρέας
 • καρυκεύματα
 • σάλτσα σόγιας
 • καφές και τσάι
 • βατόμουρα ή άλλα σκούρα φρούτα και φρουτοχυμούς
 • ντομάτες και σάλτσα ντομάτας
 • σκούρα λαχανικά
 • κόκα-κόλα

Είναι απόλυτα φυσιολογικό σε ορισμένα άτομα να παρουσιαστεί μια ελάχιστη ευαισθησία στα δόντια για 1-3 ημέρες μετά την λεύκανση. Για να ελαχιστοποιήσουμε αυτή την πιθανότητα, αποφύγετε τα ιδιαίτερα παγωμένα ή ζεστά φαγητά και ροφήματα. Μετά από την λεύκανση και κατά την πάροδο του χρόνου, τα δόντια σας θα επανέλθουν σε μια λίγο πιο σκούρα απόχρωση. Για να παρατείνετετην λευκότητα των δοντιών σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σύμφωνα πάντα με την έγκριση και την συμβουλή μας προ'ι'όντα λεύκανσης δοντιών για χρήση στο σπίτι. Συχνές επισκέψεις στο ιατρείο και σωστή στοματική υγιεινή είναι απαραίτητα για την διατήρηση του χαμόγελού σας.

Μηχάνημα Διατηρήσεως Αποτελέσματος

 1. Στο τέλος κάθε ορθοδοντικής θεραπείας, μια εβδομάδα μετά την αφαίρεση των ακίνητων μηχανισμών {σιδεράκια} παραδίδεται στον ασθενή ένα μηχάνημα διατήρησης αποτελέσματος {retainer-μασελάκι} για κάθε γνάθο. Το μηχάνημα αυτό θα πρέπει να φορεθεί από τον ασθενή τον πρώτο χρόνο συνέχεια, εκτός από τις ώρες του φαγητού, διαφορετικά τα δόντια γυρίζουν σε χειρότερη θέση από την αρχική.
 2. Αυτό συμβαίνει γιατί για να μετακινηθούν και  να ισιώσουν τα δόντια απορροφήθηκε κόκαλο γύρω από τις ρίζες τους, και στο τέλος της θεραπείας δε στηρίζονται σχεδόν πουθενά.
 3. Θα πρέπει ο ασθενής να φορά οπωσδήποτε τα μασελάκια του για να φτιαχτεί οστό και να σταθεροποιηθούν τα δόντια στην καινούρια θέση και αυτό δυστυχώς παίρνει πολύ χρόνο. Μετά το πέρας του πρώτου χρόνου, τα μασελάκια πρέπει να φοριούνται κάθε βράδυ ή ανάλογα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού.
 4. Τα μασελάκια φυλάσσονται πάντα στην κασετίνα τους και όχι σε χαρτοπετσέτες, τσέπες παντελονιού, θήκες τσάντας ή οποιοδήποτε απίθανο μέρος μπορεί να φανταστεί κανείς!
 5. Καθαρίζονται κάθε βράδυ με οδοντόβουρτσα και οδοντόπαστα στο χέρι και ξέπλυμα με νερό.